Baixant de la Font del Gat, cent anys després ha tornat a Montjuïc

El 1922 es va estrenar al teatre Español del Paral·lel l’obra Baixant de la Font del Gat, escrita per Amichatis i Màntua. La representació incloïa la cançó popular del mateix títol i també  “El senyor Ramon enganya les criades”. Les dues formaven part de la trama sobre un triangle amorós en el que es plantejaven qüestions ètiques i dels drets de les dones que avui es troben de plena actualitat. Baixant de la Font del Gat es va representar en nombroses ocasions a diferents teatres de la ciutat i la van veure 200.000 espectadors, pel cap baix. Se’n va fer una versió en sarsuela i una altra en pel·lícula muda, que s’ha perdut. Per tot plegat, l’obra es pot considerar el gran èxit del teatre català de la dècada dels 20, entre tots els productes derivats de la peça dramàtica original i estrenats al llarg de la dècada dels anys vint entre 600.000 i un milió d’espectadors van entrar en contacte amb l’imaginari proposat per l’obra.

El passat 5 d’octubre es va fer una lectura dramatitzada de fragments de l’obra a la Font del Gat del Parc de Montjuïc. L’adaptació teatral és d’Eduard Molner, doctorat amb una tesi que fa una investigació en profunditat sobre l’impacte de la peça. Eduard Molner va comissariar amb Xavier Albertí, l’exposició sobre el Paral·lel que es va poder veure al CCCB l’any 2012. En la representació van intervenir els actors Oriol Genís, Xavier Ripoll, Albert Prat, Júlia Genís i la cantant Glòria Ribera, que va interpretar les cançons esmentades i cuplets de l’època.

En acabar es va fer un col·loqui sobre periodistes i teatre a inicis del segle XX en el que van participar Eduard Molner, Glòria Ribera i Gil Toll, secretari de la Casa de la Premsa. Aquesta entitat és la impulsora de l’acte, en col·laboració amb la biblioteca Francesc Boix del barri del Poble-sec. El col·loqui partia del fet que Josep Amich, Amichatis, va ser el més destacat dels periodistes que van dedicar part del seu temps a l’escriptura d’obres teatrals i de guions de pel·lícules que es produïen a la Barcelona de l’època. Amichatis va ser l’autor més representat als teatres del Paral·lel i va establir una relació de gran complicitat amb Josep Santpere, actor i empresari teatral de referència a l’època. Però Amichatis no era pas l’únic. Els seus amics Lluís Capdevila i Manuel Fontdevila van escriure moltes obres amb gran èxit mentre dirigien diaris com La Humanitat i Heraldo de Madrid. El propi Amichatis va treballar a El Día Gráfico, Las Noticias i va acabar dirigint Renovación.

La Font del Gat va acollir aquesta representació en el marc del Viu Montjuïc 2024, que organitza l’Ajuntament de Barcelona amb una trentena d’entitats i equipaments culturals del Parc de Montjuïc. Hi van assistir un centenar llarg de persones. L’esdeveniment es va gravar en vídeo i es difondrà posteriorment com a testimoni d’una experiència única i molt rellevant per la recuperació de la cultura popular de la Catalunya del segle passat.

La participació de la Casa de la Premsa a Viu Montjuïc 2024 es va completar amb la ruta pels palaus de l’Exposició de 1929 que va conduir Josep Fabra el 6 d’octubre. La ruta va comptar amb una vintena d’assistents que van recórrer els palaus escoltant les explicacions de Fabra. Prèviament havien pogut visitar l’exposició de la Casa de la Premsa sobre els veïns del Poble-sec i l’Exposició de 1929.

Comentarios

Aún no hay comentarios. ¿Por qué no comienzas el debate?

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *